Banja Koviljača zove investitore

sreda, 19 jun 2013 07:01

Banja Koviljača zove investitoreBANJA KOVILJAČA - Banja Koviljača mogla bi da se okiti još jednim hotelom. Da potrebe ima- ima, budući da je ova banja jedan od nosilaca turističke, ali i rehabilitacione ponude zapadne Srbije.

Naime, Grad Loznica, kome ova banja teritorijalno pripada, ponudio je "greenfield" lokaciju za izgradnju hotela. Zemljište, površine 83 ara 43 m2, se nalazi u centru Banje Koviljače koja je 6 km udaljena od Loznice.

Kako saznaje "eKapija" početna licitaciona cena parcele je 31.286.250 dinara (oko 300.000 EUR). Olakšice na cenu postoje na državnom nivou, a na osnovu Uredbe Vlade Republike Srbije o raspolaganju gradskim građevinskim zemljištem ispod tržišne cene.

Međutim, Grad ne predviđa bilo kakvog investitora, koji bi mogao da gradnjom ovog hotela ispuni svoje arhitektonske želje jer su planom detaljne regulacije utvrđeni tačni kriterijumi za izgradnju hotela. Cilj tih uslova je, naravno, očuvanje autentične arhitekture Banje Koviljače.

Što se dozvoljene spratnosti tiče, hotel može imati prizemlje, dva sprata i potkrovlje. Takođe, uslov je da ovaj turističko-smeštajni objekat ima kapacitet do 250 ležaja.

Investitor je dužan da obezbedi nesmetan pristup za hendikepirana lica, a stepen zauzetosti zemljišta je maksimalno 40%. U obavezi je da omogući i minimalno jedno parking ili garažno mesto na 3 sobe. Takođe, u delu partera na severnoj strani objekta mora se obezbediti prilaz objektu sa minimalnim brojem službenih parking mesta.

U pogledu arhitektonskog oblikovanja, prema Planu detaljne regulacije, objekat treba da se na skladan način uklopi u ambijent banjskog parka i prilagodi arhitekturi starih banjskih građevina.

U postupku pribavljanja odobrenja za gradnju neophodno je pribaviti uslove od Zavoda za zaštitu spomenika kulture kao i saglasnost glavnog arhitekte grada na idejni projekat.

Investitor koji se odluči da izgradi novi hotel u Kraljevskoj banji dobiće od opštine posebne olakšice na cenu naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta. Naime, za svako novo radno mesto investitorima je na raspolaganju popust od 0,3% ali tako da on nikako ne bude veći od 60% ukupne cene. Takođe, postoji mogućnost odloženog plaćanja, na najviše 36 mesečnih rata.

 

U Banji Junaković lečenje i na rate

Napisao J. Bekić, Novosti sreda, 12 jun 2013 07:49

U Banji Junakovic lečenje i na rateBANJA JUNAKOVIĆ - Posetioce očekuju velnes i spa programi, odmor i rehabilitacija. Vikend za dve osobe na bazi punog pansiona košta od 9.568 dinara. Za penzionere i preko sindikata i na rate.

Apatinska "Banja Junaković" u ovu godinu ušla je s programima koji su namenjeni gostima koji žele raznovrsne velnes i spa programe, odmor i rehabilitaciju, kao i onima koji su zainteresovani za kongresni turizam.

Banja ima 270 ležajeva, dve sale za organizovanje seminara s kompletnom AV opremom, kao i veliki restoran nacionalne kuhinje za 450 osoba, pogodan za sve vrste proslava i prolaznih ručkova.

Gostima obezbeđuje lečenje svih vrsta reumatskih oboljenja, ortopedskih i neuroloških, ginekoloških oboljenja, kao i bračnog steriliteta. U ponudi ima i zatvoreni bazen s geotermalnom vodom, saunu, podvodnu i ručnu masažu, tretmane lica i tela, osmostaznu kuglanu i teniske terene, a u letnjem periodu i kompleks od deset otvorenih bazena sa vodenim toboganom, skakaonicom i masažerima.

Kupališna sezona počinje 14. juna, a otvoreni bazen sa geotermalnom vodom gosti mogu da koriste od 1. maja do 1. oktobra.

Za ovogodišnju letnju sezonu za goste su pripremili posebne pakete za dve osobe i porodične pakete, za porodice sa jednim detetom ili dvoje dece, u trajanju od osam i 11 dana, kao i programe za sindikate i penzionere s plaćanjem na rate. Vikend za dve osobe, na bazi punog pansiona, može se rezervisati po ceni od 9.568 dinara.

Za vreme boravka u banji, gosti mogu da posete znamenitosti Apatina i Sombora, a u ponudi je i plovidba Dunavom kroz specijalni rezervat prirode "Gornje podunavlje".

Banja će ove godine proslaviti 30 godina postojanja, a od 2. do 7. jula u Apatinu i na terenima banje biće održane jubilarne 50. Apatinske ribarske večeri i četvrta "Lička olimpijada".

 

Renovirana vila "Hercegovina"

ponedeljak, 03 jun 2013 06:45

Renovirana vila "Hercegovina"RIBARSKA BANJA - U Ribarskoj Banji u subotu (1. juna 2013. godine) svečano je otvorena renovirana vila "Hercegovina", u čiju je rekonstrukciju uloženo 140 miliona dinara. To je jedna od osam vila u Ribarskoj Banji, koja je izgrađena 1904. godine, objavljeno je na sajtu grada Kruševca.

- Specijalna bolnica "Ribarska banja" je jedan od lidera zdravstvenog turizma i kao takva ima obavezu da se razvija i širi svoje kapacitete, pa smo u skladu sa tim ove godine adaptirali smeštajni objekat - vilu Hercegovina - izjavio je direktor Specijalne bolnice, Dušan Šokorac.

Rekonstrukcijom objekta u Ribarskoj Banji, pre svega starog, turskog kupatila u moderni SPA centar, pojavila se i potreba za adekvatnim smeštajnim kapacitetima. Vila "Hercegovina" sada ima 70 ležajeva, u 34 luksuzno opremljene sobe. Sredstva za rekonstrukciju su najvećim delom obezbeđena iz sopstvenih prihoda.

Svečanosti povodom otvaranja prisustvovali su, osim direktora Specijalne bolnice "Ribarska banja" Dušana Šokorca, i gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić, državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Miloš Jeftović i predsednik Skupštine Srbije, Nebojša Stefanović, objavljeno je na sajtu grada Kruševca.

Specijalna bolnica "Ribarska banja" raspolaže sa 520 ležajeva, od toga su 230 u sistemu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Popunjenost kapaciteta u ovom trenutku je 95%, a taj procenat će se podići na 100%, kada se renovirana vila bude počela da prima goste, objavio je Tanjug.

   

Strana 9 od 109


Vaš Wellness vodič

 • 0
 • 1
 • 2
prev
next

Oslobodite se glavobolje

News image

Stručnjaci smatraju da glavobolja nastaje bilo zbog iznenadnog širenja i, zatim, ponovnog sužavanja krvnih sudova u moždanoj kori. Medjunarodno udruženje za borbu protiv glavobolje razlikuje oko 160 različitih vrsta glavobolje, ...

Opširnije...

Wellness bonton

News image

Naučite ploviti vodama spa wellness sveta. Kako bi uživali u svakoj poseti wellness-u, upoznajte neka pravila ponašanja od samog ulaska u wellness centar, do izbegavanja nesporazuma u pravilima oblačenja...Dobro je uvek ...

Opširnije...

Klasična masaža

News image

Masaža je jedan od najstarijih oblika terapeutskog lečenja, a primenjuje se već hiljadama godina. Zbog nepotpunog poznavanja čovekove fiziologije i anatomije, sve klasifikacije i teorije o masaži bile su nepotpune, ...

Opširnije...

Saveti i upustva

 • 0
 • 1
 • 2
prev
next

Kako pravilno spavati?

News image

Ozirom da spavajući provedemo trećinu našeg života moramo voditi računa kako i kada spavamo. Istraživanja su pokazala da je idealno vreme za spavanje od sumraka do ponoći. Naravno da većina ...

Detaljnije...

Bez bola u ledjima

News image

Ako spadate medju ljude koji se zbog čestog boravka za računarom žale na bolove u ledjima, nemojte se osećati usamljeno. Osamdeset procenata populacije žali se na isti problem. Zbog toga ...

Detaljnije...

Protiv celulita brzo i lako

News image

Ukoliko želite da se oslobodite celulita pre leta, sada je pravo vreme da počnete sa tretmanima. Tatijana Jevdjević, spa i velnes instruktor, objašnjava koji su tretmani ...

Detaljnije...

Hrana i zdravlje

 • 0
 • 1
 • 2
prev
next

Namirnice za zdravu i lepu kožu

News image

Ako želite imati lepu kožu, morate da pripazite i na ishranu. Odredjene namirnice poput šargarepe, spanaća ili badema pomoći će da Vaša bude lepa i zdrava, pa obratite pažnju šta ...

Detaljnije...

Pet načina kako smanjiti želju za hranom

News image

Mnogo toga se govori o fitnessu, kretanju i promjeni načina ishrane. Medjutim, ključni faktor za postizanje idealne težine je smanjenje unosa hrane. Reč je, najjednostavnije rečeno o samokontroli koju kao ...

Detaljnije...

Med i mleko za nežniju kožu

News image

Med i mleko su savršeni sastojci za negu tela, a mogu se koristiti za skoro sve tipove kože jer vraćaju vlažnost i elastičnost. Proizvodi za čišćenje kože često joj oduzimaju vlažnost, ...

Detaljnije...

Fitness

 • 0
 • 1
 • 2
prev
next

Kućni kutak za vežbanje

News image

Ne morate da odlazite u teretanu da biste povratili kondiciju, jer i u svojoj kući možete da napravite mali fitnes centar. Ukoliko vam je dosadilo da stalno čekate na svoj re...

Detaljnije...

Kako trčati

News image

Iako veliki broj nas povremeno ili svakodnevno trči, ne mali broj ljudi trpi štetne posledice ovakvog načina održavanja forme. Veliki broj uslova može uticati na naše rezultate koje postižemo ili ...

Detaljnije...

Mršavite trčeći

News image

Kako bi izdržalo napore, telu je potrebna energija, a dobija je iz namirnica koje unosimo ishranom i iz zali­ha u potkožnom masnom tkivu. Osobe koje nemaju problema sa suvišnim kilo­gramima tr...

Detaljnije...